Knut Åkesson - programansvarig
knut@chalmers.seEn bra kombination
Z-programmet är en unik utbildning som erbjuder en bra kombination av elektro-, maskin- och datateknik. Genom att sammanföra dessa tre discipliner skapas en utbildningsmiljö där studenter får en bred kunskapsbas och en djup förståelse för teknikens olika aspekter. Inom automation och mekatronik får studenter möjlighet att utforska och integrera avancerade teknologier inom elektronik, maskinkonstruktion och dataprogrammering. Genom att lära sig att designa och implementera smarta och effektiva system kan de möta framtidens utmaningar inom industriell automation och robotik.
Elektroteknik
Elektroteknikens kunskaper ger studenterna en grundläggande förståelse för elektroniska kretsar, mätningar och styrningssystem. Detta ger en bra grund inför kommande kurser inom reglerteknik.
Maskinteknik
Maskintekniken ger studenter förmågan att designa och utveckla mekaniska system och komponenter, från idé till färdig produkt.
Datateknik
Datatekniken ger teknologer verktygen för att programmera och hantera data för att optimera och automatisera processer. Det förbereder också studenterna inför kommande utmaningar inom AI och datavetenskap.
Genom att kombinera dessa discipliner kan studenter inom automation och mekatronik skapa innovativa lösningar för att förbättra produktiviteten, effektiviteten och säkerheten i industriella och tekniska tillämpningar. De blir väl rustade att arbeta inom en rad olika branscher, såsom tillverkning, automation, fordonsindustrin och forskning. På Chalmers erbjuds studenter inom automation och mekatronik en dynamisk och stimulerande utbildningsmiljö, där de får möjlighet att delta i projekt och laborationer, samarbeta med forskare och experter inom området och utforska den senaste tekniken inom automation och mekatronik. Studenter vid Z-programmet kan välja på 21 olika mastrar, varav en ägs av Z, Systemteknik, reglerteknik och mekatronik.
Mottagningen
Mottagningen syftar till att underlätta din integration både socialt och akademiskt. Detta åstadkoms genom fyra intensiva veckor av engagerande aktiviteter. Genom varierande aktiviteter får du möjlighet att lära känna dina medstudenter på sektionen. Det viktigaste är att du närmar dig denna period med en positiv inställning och är redo att njuta av varje stund! Det är normalt att känna nervositet inför mottagningen, men kom ihåg att du inte är ensam. Mottagningskommiten och deras phaddrar kommer göra sitt bästa för att se till att din mottagning blir fantastisk, men det är du som formar din egen upplevelse. Så kom med ett öppet sinne och var redo att ha roligt!
Samling på Götaplatsen första dagen
Första dagen, 15 augusti 2023, är det samling på Götaplatsen. Efter en festlig välkomstceremoni tågar alla tillsammans upp till Chalmers campus. Därefter börjar mottagningen.
Redan antagen?
Tryck på denna knapp om du är antagen för mer information från vår mottagningskommitté.
AntagenFoto: Dennis Holmström/zFoto
Kurser
På Chalmers inleds civilingenjörsprogrammen med tre år av varierande studier som bygger upp en gedigen teknisk kompetens. Första året på Automation & Mekatronik fokuserar på grundläggande ämnen som matematik, programmering och fysik. Under det andra året introduceras kärnkurser inom automation, reglerteknik och elektronik. Det tredje året markerar en fördjupning genom avancerade kurser inom mekatronik, realtidsystem och instrumentering. Under detta år får studenten välja kurser som passar deras intressen, och under våren genomförs kandidatarbete. Efter dessa tre år väljer studenterna ett masterprogram för ytterligare specialisering och fördjupning inom sitt valda område. Denna strukturerade progression ger studenterna möjlighet att successivt specialisera sig och skapar en stark teknisk grund för framtida studier och en karriär inom automations- och mekatroniksektorn. Nedan följer en översikt över de kurser som ingår under de tre första åren, tryck på en kurs för att läsa mer
Årskurs 1
Läsperiod 1
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 2
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 3
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 4
6 HP
6 HP
6 HP
Årskurs 2
Läsperiod 1
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 2
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 3
6 HP
6 HP
6 HP
Läsperiod 4
6 HP
6 HP
6 HP
Årskurs 3
Läsperiod 1
6 HP
9 HP
7.5 HP
Läsperiod 2
6 HP
9 HP
7.5 HP
Läsperiod 3
7.5 HP
7.5 HP
Läsperiod 4
7.5 HP
7.5 HP